Stanovení glutathionu a glutathiondisulfidu v biologických vzorcích - Kanďár, Roman (My University, 2016)
V přehledném článku jsou diskutovány metody stanovení glutathionu a glutathiondisulfidu. Důležitým tématem tohoto přehledného článku je vhodná příprava vzorku před analýzou, která je zcela zásadní. Úloha glutathionu jako ukazatele oxidačního stresu je malá, avšak schopnost glutathionu adekvátně reagovat na oxidační stres zvýšením obsahu jeho oxidované formy, zejména glutathiondisulfidu, je významná. Proto tedy metody, které dokáží správně kvantifikovat obě formy glutathionu jsou podstatné k monitorování oxidačního stresu u lidí.
Determination of glutathione and glutathione disulfide in biological samples
Keywords: glutathion; glutathiondisulfid; oxidační stres; glutathione; glutathione disulfide; oxidative stress