Dějiny Národního hřebčína Kladruby nad Labem - Hušková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2009)
Obsahem této bakalářské práce jsou stručné dějiny Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Je zde popsán vznik hřebčína od jeho založení. Dále je zde popsán vývoj kladrubské rasy koní. Popisují se zde jednotlivé linie bílých i černých kladrubských koní. Stručně je zde nastíněn historický vývoj celého areálu i s přilehlými dvory. Cílem této práce bylo popsat jeho vývoj za 430 let existence hřebčína a ukázat důležitost zdejších koní pro zemský chov a pro společnost.
History of the National stud farm Kladruby nad Labem
Keywords: Kladruby nad Labem; hřebčíny; koně; ředitelé; plemena; bělouši; horse-breeding farms; horses; directors; breeds; white horses