Vliv aditiv na vlastnosti vodouředitelných pojiv - Marek, Jiří (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem aditiv do vodouředitelných nátěrových hmot. Práce je zaměřena na vliv dávkování aditiv na vlastnosti vodouředitelných nátěrových hmot v tekutém stavu i na vzniklý nátěrový film. Cílem práce bylo zjistit, či doporučit nejvhodnější odpěňovače a jejich dávkování pro komerční akrylátové nátěrové hmoty dodané firmou Austis a.s. Další z testovaných aditiv v této práci bylo dispergační činidlo a biocid. Pro tyto testy již byly připraveny modelové nátěrové hmoty, s komerčními pojivy a samosíťujícími akrylátovými pojivy s obsahem ZnO nanočástic, MgO nanočástic a bez obsahu nanočástic, vyrobené Univerzitou Pardubice. Bylo zkoumáno, jaký vliv mají tyto aditiva, jsou-li dávkována v pozměněném množství a jaký vliv na nátěrovou hmotu mají zmiňovaná pojiva. Dále v této práci byla připravena modelová antikorozní nátěrová hmota, taktéž s průmyslovými pojivy a se samosíťujícími akrylátovými pojivy s obsahem ZnO nanočástic, MgO nanočástic a bez obsahu nanočástic. U této nátěrové hmoty byl zkoumán vliv změněného pojiva na fyzikálně - mechanickou odolnost nátěrových filmů. Dále u těchto vzorků byla zkoumána antikorozní účinnost při změněném dávkování antikorozního pigmentu a inhibitoru koroze, a také s použitím výše zmíněných pojiv.
Effect of additiveson properties of water-borne binders
Keywords: vodouředitelné nátěrové hmoty; akrylátová pojiva; samosíťující akrylátová pojiva; aditiva pro vodouředitelné nátěrové hmoty; antikorozní ochrana; water-borne paints; acrylic binders; self-crosslinking acrylic binders; additives for water-borne paints; corrosion protection