Antivirová ochrana počítačů pro různé typy činností - Machka, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou antivirové ochrany z pohledu různých typů uživatelů osobních počítačů. Cílem práce je analyzovat, jak se liší potřeby zabezpečení u běžného uživatele, hráče počítačových her a programátora, a na základě této analýzy navrhnout vhodná bezpečnostní opatření. Teoretická část se věnuje historii počítačových virů, typologii škodlivého softwaru, fungování antivirových programů a přehledu vybraných bezpečnostních nástrojů. Praktická část práce je zaměřena na testování reakce antivirové ochrany v běžných scénářích, které odpovídají reálnému chování jednotlivých skupin uživatelů. Testování probíhalo pomocí bezpečných simulací a zaznamenaných reakcí antivirového řešení Windows Defender. Výsledkem je přehled detekční účinnosti, identifikace slabých míst ochrany a návrh konkrétních doporučení pro každou kategorii uživatele. Práce podtrhuje význam kombinace preventivních opatření, uživatelského chování a vhodně nastaveného bezpečnostního softwaru pro komplexní ochranu před kybernetickými hrozbami.
Computer Antivirus Protection for Various Types of User Activity
Keywords: antivirová ochrana; počítačové viry; kybernetická bezpečnost; běžní uživatelé; hráči; programátoři; Windows Defender; antivirus protection; computer viruses; cybersecurity; regular users; gamers; programmers; Windows Defender