Důležitost vybraných aspektů udržitelné nabídky z pohledu spotřebitelů nakupujících produkty spotřební chemie - Machová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce zkoumá význam vybraných aspektů udržitelné nabídky, s důrazem na produkty spotřební chemie. Literární rešerše je zaměřena na identifikaci lidských hodnot a klíčových prvků udržitelné nabídky z pohledu spotřebitelů. Zahrnuje také analýzu bariér, které mohou bránit zákazníkům v nákupu udržitelných výrobků a tvorbu udržitelné nabídky z pohledu firem. Výzkum se zaměřuje na důležitost jednotlivých environmentálních a sociálních aspektů výroby. Sběr dat byl prováděn v České republice mezi 200 respondenty, a to ve věku od 18 let a více. Analýza byla prováděna s ohledem na sociodemografické faktory a na druh zboží (potraviny, nápoje, detergenty a kosmetika). Výsledky ukázaly, že v případě výroby jsou environmentální aspekty obecně vnímány jako důležitější než ty sociální. Výsledky výzkumu mohou podnikům posloužit jako cenný zdroj informací při plánování tvorby udržitelé nabídky nejen v chemickém průmyslu, ale i v širším kontextu udržitelného podnikání.
The importance of selected aspects of sustainable offering from the perspective of consumers purchasing consumer chemical products
Keywords: lidské hodnoty; spotřebitelé; udržitelnost; udržitelná nabídka; udržitelná výroba; environmentální a sociální aspekty.; human values; consumers; sustainability; sustainable offering; sustainable production; environmental and social aspects