Organická push-pull barviva na bázi trifenylaminu pro solární články - Charvot, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou a využitím push-pull chromoforů na bázi trifenylaminu jako barviv pro solární články. V literární rešerši je pojednáno o nalezených typech barviv a jejich účinnosti v solárních článcích, experimentální práce se zaměřuje na přípravu třech vybraných barviv nesoucí na periferii centrálního trifenylamin donoru jeden, dva nebo tři kyanakrylové akceptory/kotvící skupiny. Tyto sloučeniny byly připraveny ve dvoukrokové syntéze, struktura a čistota byla ověřena pomocí bodu tání, hmotnostní spektrometrie, hmotnostní spektrometrie ve vysokém rozlišení a rovněž 1H a 13C NMR spektroskopií. Základní optické vlastnosti cílových barviv byly studovány pomocí UV-Vis absorpčních spekter a byly vyvozeny vztahy typu struktura-vlastnosti.
Organic push-pull dyes based on triphenylamine for solar cells
Keywords: Trifenylamin; barvivem senzitizovaný solární článek; push-pull chromofor; Triphenylamine; dye sensitized solar cell; push-pull chromophore.