Hodnocení vývoje mimořádných událostí na železničních drahách - Brokeš, Marek (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá vyhodnocením vývoje mimořádných událostí na železničních drahách České republiky za pomoci využití statistických informacích Drážní inspekce. Hlavním cílem je posoudit vývoj počtu mimořádných událostí na železničních drahách v České republice a v jednotlivých krajích České republiky. Nejprve je pozornost směřována k definici pojmu doprava následně je pak pozornost věnována problematice bezpečnosti a v neposlední řadě je definována funkce Drážní inspekce. Práce je zakončena analýzou vývoje mimořádných událostí na železničních drahách, zaměřenou zejména na vývoj mimořádných událostí v letech 2015 až 2022 - a to i ve vztahu ke "covidovým lockdownům", na míru výskytu střetů s osobami v rámci mimořádných událostí, na četnost mimořádných událostí v jednotlivých krajích v souvislosti s délkou železniční trati a na souvislost mimořádných událostí na železničních přejezdech a počtem přejezdů v krajích České republiky.
Evaluation of the development of incidents on railway lines
Keywords: železniční doprava; Drážní inspekce; mimořádná událost; střet s osobami; železniční přejezdy; railway transport; Railway Inspectorate; extraordinary event; collision with persons; level crossings