Amatérský sportovní klub z antropologické perspektivy - Kořínková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá fenoménem amatérského sportu v kontextu naší společnosti. Na tento sociální jev je nahlíženo především z antropologické perspektivy. Fenomén je dále analyzován prostřednictvím dat získaných z terénního výzkumu mezi členy konkrétního fotbalového klubu. Pozornost je věnována projevům kolektivní identity členů klubu a prvkům, které tuto identitu utváří. Práce je dále zaměřena na motivy jednotlivců k členství v klubu a dopady takového členství na ostatní sociální vztahy.
Amateur sports club from an anthropological perspective
Keywords: amatérský sport; kolektivní identita; sociální skupina; fotbalový klub; amateur sport; collective identity; social group; football club