Postoje ošetřovatelského personálu k péči o orální zdraví pacientů - Chrudimská, Lucie; Škaroupková, Lenka; Matěnová, Michaela; Horáčková, Kateřina (VŠZaSP sv. Alžběty, 2017)
Ošetřovatelský personál by měl vnímat orální zdraví svých pacientů jako signifikantní v kontextu zachování celkového zdraví. Tato oblast péče by neměla být opomíjena. Správně poskytovaná péče o chrup a dutinu ústní vede kromě k zachování zdraví dutiny ústní a zdraví celkového také pozitivnímu ovlivnění kvality života pacienta. Je třeba apelovat na ošetřovatelský personál, aby péči v této oblasti věnoval více pozornosti a nepodceňoval její význam. Předkládané výzkumné šetření si kladlo za cíl zmapovat postoje ošetřovatelského personálu k péči o chrup a dutinu ústní. K tomuto účelu sloužilo dotazníkové šetření, kde nástrojem pro sběr dat byl dotazník vlastní tvorby. Dotazníkové šetření bylo doplněné o skryté pozorování ošetřovatelského personálu při péči o orální oblast pacienta. Převážně pozitivní výsledky dotazníkového šetření se rozcházejí se zjištěními, které přineslo skryté pozorování. I přesto, že znalosti respondentů na dané téma nejsou na špatné úrovni, během skrytého pozorování se neprokázalo, že by je v praxi uplatňovali. Je na místě neustále zvyšovat informovanost ošetřovatelského personálu o péči o chrup a dutinu ústní a je třeba klást důraz na přesah orálního zdraví na zdraví celkové. V reakci na výsledky výzkumného šetření byly vytvořeny nástěnné plakáty shrnující nezbytné informace k dané problematice.
Attitudes of nursing staff to the care of patients' oral health
Keywords: Ošetřovatelský personál; péče; orální zdraví; pacient; nursing staff; care; oral health; patient