Financování bezpečnosti ve vybrané obci - Jirák, Matěj (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce je zaměřena na analýzu výdajů mířených na bezpečnost na lokální úrovni. Zkoumanou obcí je statutární město Hradec Králové v letech 2013-2022. Cílem práce je posoudit vývoj objemu a struktury příjmů a výdajů veřejný rozpočtů, které jsou na úrovni vybrané obce alokovány do oblasti zajištění bezpečnosti. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část je zaměřena na bezpečnost, její druhy a bezpečnostní složky. Následující část představuje územní samosprávu, veřejné rozpočty a financování bezpečnosti na státní úrovni. Ve třetí části jsou analyzovány příjmy a výdaje Hradce Králové. Dále je zkoumán vývoj výdajů na bezpečnost, jejich struktura podle bezpečnostních složek a představení projektů města. Na závěr je analýza shrnuta. Ze shrnutí vyplývá, že největší část výdajů míří na bezpečnost a veřejný pořádek. Situaci výrazně ovlivnila pandemie covid-19, kvůli které v letech 2020 a 2021 výdaje na ochranu obyvatelstva několikanásobně vzrostly.
The financing of security in the chosen municipality
Keywords: bezpečnost; integrovaný záchranný systém; územní rozpočet; bezpečnostní výdaje; Hradec Králové; security; integrated rescue system; territorial budget; security expenses; Hradec Králové