Hydroxyapatit - příprava a charakterizace - Tichý, Oldřich (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce se opírá o nedávné poznatky v oblasti syntézy čistého materiálu a využívá literárních předloh k jeho úspěšné přípravě a zhodnocení vlivu teploty a reakční doby na vlastnosti produktu. Náplní experimentu je studium vlivu teplot 25 a 37 °C na čistotu, morfologii, velikost částic a krystalinitu. K tomu je využíváno moderních metod termogravimetrie, elektronové rastrovací mikroskopie, měření velikosti částic PSD a rentgenostrukturní analýzy.
Hydroxyapatite - preparation and characterization
Keywords: hydroxyapatite; precipitation of crystallic orthophosphate; bone mineral; solubility product; hydroxyapatit; srážení krystalického fosforečnanu; kostní minerál; součin rozpustnosti