Prověření možmosti Blackstartu elektrárny Opatovice jako jedna ze základních součástí systému Smart Grid - Příhoda, Martin (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se zabývá možností praktické realizace Blackstartu elektrárny Opatovice. Kladný výsledek zkoušky by zkrátil dobu obnovení dodávek elektrické energie do distribuční sítě. Tím by byla zvýšena energetická bezpečnost aglomerace Hradec Králové, Pardubice a Chrudim. Byla zkoumána možnost napájení vlastní spotřeby elektrárny Opatovice z malé vodní elektrárny Práčov. Součástí diplomové práce je provedení simulačních výpočtů přechodných dějů v distribuční soustavě a vyhodnocení schopnosti najetí vlastní spotřeby elektrárny Opatovice. Výpočty byly provedeny v programu MATLAB. Tento krok je nezbytný před provedením reálné zkoušky.
Blackstart feasibility verification in Opatovice Power Station as one of the fundamental parts of the Smart Grid system.
Keywords: Blackstart; vlastní spotřeba; ostrovní provoz; generátory; transformátory; vedení; napětí; Black Start; service consumption; island-operation; generator; transformer; line; voltage