Gándhího nábožensko-filosofické pojetí satjágrahy a ahimsy - Bušovská, Martina (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zaměřuje na Mahátmu Gándhího a jeho filosofii aktivního odporu a jógínského principu nenásilí. Cílem práce je důkladné zmapování pojmů satjágraha a ahimsa. Dále se pak práce v jednotlivých podkapitolách zabývá jejich aplikací v Gándhího pojetí, které se ukázalo velice úrodným zejména na poli politickém. Jeho kultura dialogu byla dobrým sítem na násilníky a despoty i zárukou alespoň postupného pozvednutí Indů z nesmírné chudoby. Ve srovnání s chudými kolosy jako je Čína nebo Rusko se Gándhího zásluhy na málo násilném vývoji Indie těžko dají přecenit, ba ani s čímkoli stejně velkým srovnávat. V tomto boji Gándhí uspěl na výtečnou: sami Britové ho nedávno v anketě BBC zvolili za největší osobnost uplynulého tisíciletí.
Satyagraha and Ahimsa in Gandhi´s religious and philosophical interpretation.
Keywords: Religion; philosophy; India; Gandhi; satygraha; Náboženství; filosofie; Indie; Gándhí; satjágraha; ahimsa