Pokročilé mikroskopické techniky detekce erytrocytů a hodnocení asymptomatické mikroskopické hematurie. - Holoubková, Hana (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem bakalářské práce je detailněji specifikovat vybrané pokročilé techniky, užívané v oblasti světelné mikroskopie, se zaměřením na detekci erytrocytů, studium mikroskopické hematurie a následné převedení teoretických poznatků do laboratorní praxe. V první části práce je uveden základní přehled principů a využití mikroskopických metod používaných v hematologii včetně základních informací o zkoumaných buňkách a proniknutí do problematiky mikroskopické hematurie. Druhá část je zaměřena na testy osmotické rezistence a závislost osmotického tlaku na červené krvinky. Zahrnuje analýzu vlastně zhotovených snímků za pomocí badatelského mikroskopu Nikon Eclipse 80i.
Advanced microscopic techniques for the detection of red blood cells and assessment of asymptomatic microscopic haematuria
Keywords: mikroskopické metody; mikroskop; erytrocty; hematurie; osmotická rezisteeence; hemolýza; microscopic methods; microscope; microscopic methods; microscope; erythrocytes; hematuria; osmotic rezistance; hemolysis