Způsoby a metody měření výkonu pístových spalovacích motorů - Trpík, Pavel (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se zabývá základními metodami zjišťování výkonu spalovacího motoru. Na začátku je vysvětlena fyzikální podstata výkonu a točivého momentu. Dále je ve stručnosti vysvětlen princip fungování válcového dynamometru a motorové brzdy a jejich využití v automobilovém průmyslu. Do větší hloubky je zde objasněna činnost dynamometru na vířivé proudy. Při měření výkonu vozidla byla použita válcová zkušebna Maha typu LPS 2000 s vířivou brzdou.
Ways and methods of piston combustion engines power measuring
Keywords: Power; turning moments; chassis dynamometers; engine dynamometers; výkony; točivé momenty; válcové dynamometry; motorové brzdy