Analýza současné situace v oblasti phishingu - Řehák, Radim (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou phishingu jako jedné z nejrozšířenějších forem kybernetické kriminality. V teoretické části je představena základní terminologie související s kyberprostorem, kybernetickými hrozbami, bezpečností a kriminalitou. Dále se práce věnuje samotnému phishingu, jeho vývoji, průběhu útoku a způsobům, jakými může být proveden. Součástí textu je také rozbor možností trestněprávní odpovědnosti pachatelů. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření, které zjišťovalo míru povědomí veřejnosti o phishingu, zkušenosti respondentů s tímto typem útoku a jejich bezpečnostní návyky. Výsledky výzkumu jsou dále analyzovány a interpretovány ve vztahu k teoretickým poznatkům. Práce si klade za cíl přispět k lepšímu porozumění problematice phishingu a zdůraznit význam prevence a informovanosti v oblasti kybernetické bezpečnosti.
Analysis of the current situation in the field of phishing
Keywords: phishing; podvodné jednání; útok; kybernetická kriminalita; e-mail; internet; phishing; fraudulent behavior; attack; cybercrime; e-mail; internet