Dějiny okresního archivu Holešov do roku 1960 - Rudolfová, Renée (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj Okresního archivu Holešov v časovém období 1942-1960. Po 2. světové válce neexistoval jednotný archivní systém. Vznik okresních archivů měl dopomoci k lepší organizaci nejen státní správy. Na pozadí činnosti Okresního archivu v Holešově, sledujeme vývoj československého archivnictví. Především jsou zdůrazněny dva stěžejní mezníky archivní služby. Jedná se o vládní nařízení č. 29/1954 Sb. o archivnictví a zákon č. 36/1960 Sb. o územním členění státu. Zmíněny jsou obecní archivy v Bystřici pod Hostýnem, Dřevohosticích a Fryštáku. Tyto archivy působily jako pobočky Okresního archivu v Holešově. Závěr práce shrnuje události po ukončení působnosti Okresního archivu Holešov na základě reakcí v regionálním tisku.
History of the State District Archive Holešov to 1960
Keywords: archivnictví; archiv; okresní archiv; městský archiv; okres; Holešov; archival science; archive; district archive; city archive; district; Holešov