Rentgenspektrální analýza anorganických pigmentů III - Pavlíček, Miroslav (Univerzita Pardubice, 1999)
Cílem práce bylo zaměřit se na nové poznatky v oblasti rentgenospektrální analýzy. Tato metoda byla využita pro analýzu anorganických pigmentů spinelového typu ZnO.Fe2O3. Bylo zjištěno, že stanovení železa není ovlivňováno přítomností zinku, ale naopak je ovlivňováno přítomností mineralizátorů CaO a MgO. Naopak stanovení zinku je železem ovlivněno a byl nalezen koeficient meziprvkového ovlivnění.
X-ray fluorescence analysis of inorganic pigments III
Keywords: rentgenová fluorescenční analýza; stanovení železa; stanovení zinku; příprava vzorku