Numerické řešení Poissonovy rovnice popisující rozložení potenciálu elektrického pole - Majerík, Peter (Univerzita Pardubice, 2010)
Předmětem této bakalářské práce je popis řešení Poissonovy rovnice, která popisuje rozložení elektrického potenciálu v elektrickém poli, pomocí numerické metody. Pro přesné řešení slouží analytické metody, které jsou omezené jen pro jednoduché oblasti, proto je potřeba zvolit vhodnou numerickou metodu i když poskytuje jenom přibližné řešení. Touto numerickou metodou je metoda konečných diferencí. Cílem této práce je porovnat řešení analytické metody s numerickou metodou a pomocí numerické metody vyřešit Poissonovu rovnici.
The numerical solving of the Poisson equation describing the distribution of the potential of the electric field
Keywords: řešení; rovnice; matice; metody; podmínky; solving; equations; matrixes; methods; conditions