Faktory sociální soudržnosti na vesnici - Palacká, Marcela (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá aktuálností problematiky sociální soudržnosti. Popisuje, jak sociální soudržnost vzniká na různých úrovních společnosti od mikrosociálního přístupu až po makrosociální v jednotlivých institucích, které se podílejí na jejím rozvoji. Jednoznačně vymezuje její pojetí a zdůrazňuje hlavně pozitivní důsledky sociální soudržnosti, jak pro jednotlivé skupiny či společenství, tak pro celou společnost. Část práce je také věnována hrozbám, které mohou negativně působit na sociální soudržnost. Praktická část práce se zabývá zmapováním úrovně lokální soudržnosti ve vybrané vesnici. Autor dospěl k závěru, že sociální soudržnost není jen věcí veřejnou, nejasnou a abstraktní, ale její vliv na všechny oblasti společnosti jsou znatelné, především kladné a vedoucí k prosperitě každého jedince, který se na jejím vzniku a podpoře podílí.
Factors of social cohesion in the village
Keywords: social cohesion; social institutions; local identity; social exklusion; sociální soudržnost; společenské instituce; lokální identita; sociální exkluze