Optimalizace výměnných intervalů motorových olejů v hnacích vozidlech řady 854 - Nováček, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2013)
Předložená bakalářská práce se zabývá optimalizací výměnných intervalů motorových olejů provozovaných v hnacích vozidlech řady 854 dopravce ČD a.s. Ke sledování a hodnocení stavu olejových náplní během provozu byly použity metody tribotechnické diagnostiky (TTD). Základní analýzy motorových olejů, provedené v provozní chemické laboratoři DKV Brno, byly doplněny o výsledky analýz uskutečněných na pokročilém instrumentálním vybavení tribotechnické laboratoře Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice. Na základě výsledků experimentálních prací bylo provedeno hodnocení motorových olejů a uděleno doporučení pro dopravce
Optimizing exchange intervals of motor oils in the traction units series 854
Keywords: motorové oleje; tribotechnická diagnostika; opotřebení motorových olejů; infračervená spektrometrie; částicová analýza; engine oil; tribotechnical diagnostics; wear of engine oils; infrared spectrometry; particle analysis