Molekulárně otištěné polymery pro selektivní adsorpci Ibuprofenu - Jelínek, Adam (Univerzita Pardubice, 2024)
V této diplomové práci shrnuty možné strategie přípravy molekulárně otištěných polymerů pro selektivní zachycení léčiva Ibuprofenu z roztoku. Praktická část této diplomové práce shrnula přípravu takto otištěných polymerů kovalentním přístupem a následné vsádkové a průtočné experimenty pro zachycení Ibuprofenu, dále se tato práce zabývá selektivním zachycení Ibuprofenu ze směsi s Paracetamolem. Nakonec se také prostudovala možná recyklace a znovupoužití těchto materiálů.
Molecularly imprinted polymers for selective adsorption of Ibuprofen
Keywords: molekulárně otištěné polymery; ibuprofen; syntéza; absorpční kapacita; molecularly imprinted polymers; ibuprofen; synthesis; absorption capacity