Jsou regiony ČR z hlediska mezd a platů homogenní? - Kraftová Ivana; Kraft Jiří (Masarykova univerzita, 2014)
Cílem článku je prezentovat výsledky dílčího výzkumu, v jehož centru pozornosti jsou regionální diference v nerovnoměrnosti příjmů zaměstnanců s vazbou na jejich vzdělanostní strukturu a na diference v jejich regionální koupěschopné poptávce. Byla provedena strukturální analýza statistických dat publikovaných MPSV, určen lokalizační kvocient z pohledu vzdělanostní struktury zaměstnanců, vypočten a porovnán Giniho koeficient regionálního rozložení příjmů zaměstnanců a zpracován model odhadu jejich koupěschopné poptávky. Větší regionální nerovnoměrnost příjmů se projevuje v podnikatelské sféře než v nepodnikatelské sféře. Tzv. pražský efekt regionální analýzy se projevuje i ve zkoumané problematice, ne vždy však jsou potvrzeny předpokládané výsledky.
Are the Czech regions in terms of wages and salaries homogeneous?
Keywords: Vzdělanostní struktura zaměstnanců; regionální lokalizace; regionální rozložení příjmů; koupěschopná poptávka zaměstnanců; Educational structure of employees; regional localization; regional income distribution; effective demand of employees