Skauting a náboženství v českých zemích - Morávek, Václav (Univerzita Pardubice, 2008)
Základem skautské výchovy jsou tři principy, z nichž první je "povinnost k Bohu". Práce se věnuje českému skautingu a sleduje, jak se vyrovnává s 1.principem a jak se staví k náboženství jako instituci. V prvé kapitole jsou představeny základy světového skautingu - ideové zdroje a postavy stojící u vzniku hnutí. Druhá kapitola je zaměřena na historii českého skautingu. Krátce jsou představeny postavy zakladatelů s poukazem na vztah k náboženství a náboženské skautské organisace působící na našem území v období první republiky. Ve třetí kapitole je představen současný český skauting v různých podobách, které mu daly existující organisace. Přestože se české skautské organisace staví k 1.principu a k různým církvím na první pohled odlišně, práce ukazuje, že na úrovni jednotlivých středisek či oddílů se jejich přístup příliš neliší.
Scouting and religion in Czech Countries
Keywords: Scouting; Religion; CHRISTIANITY; skauting; Náboženství; KŘESŤANSTVÍ