Vznik sikhismu v kontextu indických náboženských tradic - Brychta, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce analyzuje počátky sikhismu v kontextu dobových indických náboženských tradic. První kapitola se zabývá prameny informací o životě a tvorbě Gurúa Nanáka, které jsou dostupné pro účely badatelského výzkumu. Druhá kapitola pojednává o různých aspektech nauk devocionálních tradic uctívačů boha Višnua a třetí kapitola se soustředí na náboženské poselství známých duchovních učitelů a básníků označovaných jako santové. Příběh Nánakova života, jeho údajné osobní náboženské zkušenosti a jeho cest, je stručně vylíčen v kapitole čtvrté. Cílem páté kapitoly je prozkoumat Nánakovo pojetí božství, šestá kapitola se zaměřuje na analýzu Nánakova učení o vztahu člověka k Bohu. Nánakův přístup k tradičním institucím je zhodnocen v sedmé kapitole. Osmá kapitola nabízí stručný nástin filosofie a praxe následovníků asketické tradice známé jako náthjóga a v deváté kapitole je věnována zvláštní pozornost rozmanitým formám přítomnosti islámu v Indii. V závěrečné kapitole je vylíčen proces formování stěžejního sikhského písma zvaného Gurú Granth Sáhib.
The rise of Sikhism in context of Indian traditions
Keywords: sikhismus; Nának; višnuismus; nirguna bhakti; santové; Islám; sikhism; nanak; vaishnavism; nirguna bhakti; sants