Gender a maskulinita v tvorbě májovců - Lacmanová, Jana (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá prvky genderu a maskulinity v prozaické tvorb ě vybraných autor ů májovské generace. Celý text práce je rozd ě len do p ě ti hlavních č ástí. První č ty ř i č ásti jsou p ř evážn ě teoretické. Nejprve se v ě nujeme vymezení pojm ů gender a maskulinita a následn ě pozici muže a ženy v 19. století a na po č átku 20. století. T ř etí č ást se soust ř edí na propojení pojm ů gender a literatura. Následující kapitola se v ě nuje samotné generaci májovc ů , jejich postavení v literatu ř e i vlastní tvorb ě . Všechny úseky jsou dopln ě ny kapitolami, které rozvíjí č i dopl ň ují hlavní myšlenky. Pátá, st ě žejní č ást práce je samotnou analýzou vybraných d ě l májovc ů z pohledu genderu a maskulinity a vymezením jejich hlavních a spekt ů .
Gender and masculine Aspects in the Writings of the májovci Group
Keywords: májovci; gender; maskulinita; role muže a ženy; Světlá, Karolína; Hálek, Vítězslav; Neruda, Jan; gender; feminity; role of man and woman