Analýza vlivu metforminu na zastoupení mastných kyselin v plazmě diabetiků typu 2 - Kepková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá léčbou diabetes mellitus 2. typu pomocí nejčastěji využívaného léku na diabetes mellitus, kterým je metformin. Je zde sledován vliv metforminu na mastné kyseliny obsažené v plazmě pacientů s diabetem mellitus 2. typu. V teoretické části diplomové práce jsou stručně popsány jednotlivé typy diabetu a podrobně rozebraný mechanismus vzniku diabetes mellitus 2. typu. Taktéž jsou v práci uvedeny příznaky diabetes mellitus 2. a genetické predispozice včetně rizikových faktorů. Následně je uveden celosvětový výskyt tohoto onemocnění a také laboratorní diagnostika. Dále diplomová práce seznámí s prevencí a léčbou onemocnění. V dalších kapitolách je uveden pravděpodobný mechanismus působení metforminu a stručné popsání lipidů s důrazem na mastné kyseliny. V neposlední řadě je zde popsána metoda tenkovrstvé a plynové chromatografie. V experimentální části je uveden postup přípravy vzorků EDTA plazmy pro plynovou chromatografii a zároveň rozdělení této plazmy do pěti tříd lipidů pomocí preparativní tenkovrstvé chromatografie. Jsou zde porovnány koncentrace mastných kyselin u kontrolní skupiny diabetiků a diabetiků, kteří jsou léčeni metforminem. Zároveň je sledována koncentrace lipogenních enzymů. Výsledky jsou statisticky vyhodnoceny a prezentovány pomocí grafů.
Analysis of the effect of metformin on the representation of fatty acids in the plasma of type 2 diabetics
Keywords: diabetes mellitus 2. typu; metformin; mastné kyseliny; lipidy; type 2 diabetes mellitus; metformin; fatty acids; lipids