Syntéza, vlastnosti a aplikace nových azomethinových a methinových barviv - Krčíková, Dana (Univerzita Pardubice, 2000)
Práce se zabývá syntézou azoaminových červení na bázi 2,3-dihydrobenzo[b]thiofen-3-onu, azomethinových tyrkysů a methinových modří na bázi 3-(dikyanmethyliden)-2,3-dihydrobenzo[b]thiofen-1,1-dioxidu. Připravenými barvivy bylo vybarveno polyesterové vlákno a daná vybarvení byla koloristicky vyhodnocena. Součástí práce byla i syntéza potřebných výchozích heterocyklických produktů, příslušných N,N-dialkylovaných aminů a N,N-dihexyl-3-methylanilinu.
Synthesis, properties and application of new azomethine and methine dyes
Keywords: disperzní barviva; azomethinová barviva; methinová barviva