Analýza lomu nápravy hnacího kolejového vozidla - Vojtek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce obsahuje pevnostní výpočet hnací nápravy motorového vozu řady 810 včetně nalezení konstrukčních a zatěžujících parametrů umožňujících výpočet. Jsou rozebrány různé příčiny, které mohou vést ke zhoršení únavové pevnosti, mezi něž patří především nalisované spoje. Skutečný případ lomu, který v provozu nastal je studován a je předložen popis místa vzniku trhlin z hlediska geometrického i materiálového. Z porovnání výpočtů a laboratorních prací je pak usouzeno na příčiny a podmínky vedoucí ke vzniku lomu a je diskutována také možnost, jak tomuto případu předejít.
Fracture analysis of a motor railway vehicle axle
Keywords: hnací náprava; nápravová kuželová převodovka; únavová pevnost; lisovaný spoj; driving axle; axle bevel gearbox; fatigue strenght; pressed joint