Simultánní elektrochemické stanovení lipofilních vitaminů - Ptáčková, Klára (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se věnuje možnostem simultánního elektrochemického stanovení lipofilních vitaminů s využitím uhlíkové pastové elektrody. Teoretická část je zaměřena na obecný popis vitaminů rozpustných v tucích. Popisuje chemickou strukturu jednotlivých vitaminů, jejich fyziologické účinky, vlastnosti a výskyt v potravinách. Kromě elektrochemického stanovení jsou také uvedeny i další možnosti stanovení pomocí ostatních analytických metod. V experimentální části je studován vliv složení elektrodového materiálu, podmínek extrakce a parametrů voltametrických technik na rozlišení oxidačních signálů vitaminů a intenzitu jejich proudových odezev. Po optimalizaci metody byly určeny některé analytické parametry stanovení.
Simultaneous electrochemical determination of lipophilic vitamins
Keywords: lipofilní vitaminy; skelná uhlíková pastová elektroda; voltametrie; extrakce; potraviny; lipophilic vitamins; glassy carbon paste electrode; voltammetry; extraction; food