Psychofizikální experimenty ve vizuálním hodnocení - Sommer, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2011)
Cieľom tejto práce je preštudovať dostupnú literatúru ohľadne psychofyziky a psychofyzikálnych experimentov použitých pri vizuálnom hodnotení, následné zostavenie vlastného experimentu a jeho vyhodnotenie. Experiment bol zameraný na vnímanie farebných odchyliek stimulov prezentovaných pomocou monitoru a rôznej úrovne rozostrenia použitých na výtlačkoch. Z výsledkov vyplýva ako na pozorovateľa pôsobí poradie podaných stimulov, a pri určovania rozostrenia prítomnosť iného stimulu alebo etalónu. Celkovo sa práca snaží priblížiť zaujímavú časť experimentálnej psychológie, ktorá je aplikovaná vo viacerých vedných disciplínach nielen kolorimetrii.
Psychophysical experiments in visual assessment
Keywords: Psychofyzika; Ernst Heinrich Weber; Gustav Theodor Fechner; metóda odhadu veľkosti; Gustav Theodor Fechner; Ernst Heinrich Weber; Method of limits; Method of adjustmend; Method of constant stimuli; Paired comparison; Rank order experiments; Magnitude and Ratio estimation; metóda ladení; metóda limít; metóda konštantných stimulov; párové porovnanie; stanovenie poradia; Psychophysics