Stanovení cytotoxicity nově syntetizovaných terpenoidů - Hejná, Eliška (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá studiem cytotoxicity šesti nově syntetizovaných terpenoidů, které by mohly do budoucna být použity jako potenciálně terapeutické látky. Pro testování cytotoxicity terpenoidů byly použity dvě nezávislé metody, test redukce tetrazoliové soli XTT a analýza buněk v reálném čase pomocí systému xCELLigence. K testování cytotoxicity byly použity buňky lidského adenokarcinomu prsu MCF7 a buňky lidského adenokarcinomu plic A549. Všechny testované terpenoidy vykazovaly pouze mírný cytotoxický účinek. Největší cytotoxický efekt vůči buňkám MCF7 vykazoval terpenoid s označením 4-OBn. Terpenoid s označením 3-Me byl nejvíce cytotoxický vůči buňkám A549. Terpenoid označený 4-Me neměl na obě použité buněčné linie prakticky žádný vliv. Vzhledem k nízké cytotoxické aktivitě se tyto terpenoidy jeví jako perspektivní sloučeniny pro další studium.
Determination Of Cytotoxicity Of New Synthesized Terpenoids
Keywords: terpenoidy; cytotoxicita; viabilita; MCF7; A549; terpenoids; cytotoxicity; viability; MCF7; A549