Syntéza biologicky aktivních sulfonamidových derivátů (morfolin-4-ylmethyl)anilinu - Šimková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce se zabývá přípravou nových biologicky aktivních sulfonamidových derivátů (morfolin-4-ylmethyl)anilinu. Nejprve byla provedena literární rešerše, jejímž cílem bylo shrnout biologické aktivity známých substituovaných N-fenyl-fenylsulfonamidů a (morfolin-4-ylmethyl) anilinů a také shrnout obecné možnosti jejich přípravy. Dále byla v experimentální části vhodnou metodou připravena řada nových sloučenin. Ty byly charakterizovány bodem tání, NMR spektrometrií a elementární analýzou.
Synthesis of biological active sulfonamide derivatives of (morpholine-4-ylmethyl) aniline
Keywords: sulfonamidy; morfolin; deriváty; redukce; NMR; sulfonamides; morpholine; derivatives; reduction; NMR