Současné postavení bakalářů ošetřovatelství a možnosti jejich dalšího uplatnění - Šimková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2005)
První část bakalářské práce přibližuje ošetřovatelství jako samostatný obor. Je zaměřena na vymezení předmětu ošetřovatelství, jeho koncepcí, cílů a charakteristických rysů. Zabývá se organizací a řízením ošetřovatelské péče a změnami v ošetřovatelství. Druhá část je zaměřena na problematiku rolí a kompetencí sester v moderním ošetřovatelství (úkoly, znalosti, dovednosti a osobnost sestry). Třetí část se věnuje vzdělávání sester, základní přípravě sester, mezinárodními kriterii a vzděláváním sester v ČR. Zmiňuje se i o registraci sester. Praktická část je tvořena metodologií. Metodologie obsahuje dvě sondy, které autorka prováděla u studentek bakalářského studia oboru ošetřovatelství, u sester s bakalářským titulem z oboru ošetřovatelství a u studujících sester v praxi. U obou sond je provedena metoda ověření, plán šetření, výsledky a interpretace.
Position of bachelor of arts in nursing degree graduates and their employment prospects
Keywords: ošetřovatelství; zdravotní sestry; Vzdělávání; koncepce; Ošetřovatelská péče; dovednosti; znalosti; kvalifikace; dotazníkové šetření