VÝROBA PRUBÍŘSKÝCH KAPELEK, JEJICH POUŽITÍ A ANALÝZA - Kovářová, Michaela; Bartoš, Martin (Univerzita Pardubice, 2015)
Prubířská kapelka, někdy též zvaná kupelka (z francouzského la coupelle = kalíšek) je speciální nádobka, ve které probíhá konečný proces průby stříbra, tzv. kupelace. Ve středověku byly kapelky zhotovovány ze směsi popelů z kostí a ze dřeva. Dnes se k jejich výrobě používají odlišné materiály, jako jsou směsi kostního popela s portlandským cementem nebo směs kostního popela s přídavkem páleného uhličitanu hořečnatého, popř. draselného. Takto vytvořené kapelky jsou mnohem pevnější než ty, které byly vyráběny ve středověku. Cílem této práce je oživení staré technolegie výroby, tedy výroba kapelek středověkým způsobem pouze ze směsí popelů. Středověké postupy výroby byly získány ze starých knih od Lazara Erckra a Georgia Agricoly, kteří se touto problematikou zabývali nejvíce. Takto vyrobené kapelky byly také odzkoušeny a bylo zjištěno, že jsou plně funkční. Pro lepší pochopení chemické podstaty procesu byl popel, nepoužité i použité kapelky a také zhotovené nábrusy zkoumány pod optickým a elektronovým mikroskopem. Pomocí elektronové mikrosondy bylo kromě zhotovení obrazového materiálu provedeno také několik analýz prvkového složení.
Production of assaying cupels, their use and analysis
Keywords: prubířství; kapelka; stříbro; cupellation; cupel; fire assaying