Posouzení vlivu vlhkosti cihelného zdiva na mechanicko - fyzikální vlastnosti - Mrštík, Vlastimil (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce je zaměřena na posouzení vlivu vlhkosti cihelného zdiva na mechanicko-fyzikální vlastnosti. Cílem bylo porovnat v laboratorní části pevnost v tlaku cihelného bloku zdiva suchého a plně nasyceného vodou. Měřením byly sledovány deformace a vizuálním pozorováním trhliny, drcení a rozrušování materiálu. Dále byl posuzován vliv vlhkosti zděných konstrukcí na velmi významnou oblast statické spolehlivosti, která zásadně a významně rozhoduje o možnosti využívání konstrukcí a stavby jako celku. V části početní bylo využito výhod výpočetní techniky a softwarových programů při výpočtech a grafickém modelování.
Brickwork dampness effects on mechanical&physical properties assessment.
Keywords: cihelná zdiva; napětí; moduly pružnosti; vlhkost; měření; modelování; posouzení; brickworks; load stress; stress modulus; moisture; measurements; modelling; assessment