Kombinovaná doprava silnice/železnice: Energetická náročnost, dopravní bezpečnost a životní prostředí - Graja, Milan; Mojžíš, Vlastislav (Univerzita Pardubice, 1996)
Jsou vzájemně porovnávány v podstatě dva druhy dopravy: silniční doprava a kombinovaná doprava silnice/železnice v několika dalších variantách. Byla uplatněna hlediska: spotřeby energie (elektrická energie - pohonných hmot), ovlivňování životního prostředí (zejména hluk a emise způsobené dopravní činností), bezpečnost dopravy (četnost a důsledky dopravních nehod). Energetická náročnost (spotřeba primární energie) činí v případě kombinované dopravy silnice/železnice pouze 75 % oproti přímé silniční přepravě u vnitrostátní přepravy a dokonce jen 66 % u mezistátní přepravy. Hlavním přínosem je ale demonstrovaný komplexní přístup k porovnáváni energetické náročnosti různých přepravních systémů. Kombinovaná doprava silnice/železnice též méně negativně ovlivňuje životní prostředí a je o mnoho bezpečnější.
Combined road/railway conveyance: Pover demands, safety of traffic and living environment
Kombinierter Verkehr Strasse/Eisenbahn: Energetikaufwendigkeit, Transportsicherheit und Umwelt