Stanovení uhlíkové stopy vybraného subjektu - Harudová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku stanovení uhlíkové stopy a její význam pro organizace. Zahrnuje témata úzce související s touto problematikou, jako jsou změny klimatu, globální oteplování a skleníkový efekt. Vzhledem k rostoucímu legislativnímu tlaku jsou podniky stále častěji konfrontovány s požadavky v oblasti uhlíkových emisí, což je vede k intenzivnějšímu zaměření na environmentální aktivity a řízení svých dopadů na životní prostředí. Z tohoto důvodu se téma environmentálního managementu stává v posledních letech pro většinu firem klíčovým nástrojem při plnění legislativních požadavků i environmentálních závazků. Součástí práce je měření, analýza a stanovení uhlíkové stopy vybrané nemocnice, doplněné o vyhodnocení a návrhy na snížení emisí.
Dermination of the Carbon Footprint of a Selected Corporate Entity
Keywords: uhlíková stopa; emise skleníkových plynů; skleníkový efekt; změny klimatu; globální oteplování; environmentální management; GHG Protokol; PAS 2050; posuzování životního cyklu; uhlíková stopa produktu; uhlíkové offsety; emisní faktor; uhlíková stopa nemocnice; carbon footprint; Greenhouse gas emissions; greenhouse effect; climate change; global warming; environmental management; GHG Protocol; PAS 2050; Life Cycle Assessment; Product Carbon Footprint; carbon offsets; emission factor; hospital carbon footprint