„NENECHÁME SVÉ BRATRY VE ŠTYCHU“. Moravské uprchlické tábory za 1. světové války - Jindrová, Alena (Muzeum Kroměřížska, 2019)
Článek se zabývá historií moravských uprchlických táborů v době 1. světové války. Vychází především z materiálů uložených v okresních archivech a Moravském zemském archivu v Brně a z dobových článků v novinách. Mapována je historie táborů ve Svatobořicích u Kyjova, v Pohořelicích a Mikulově. Tyto tři tábory pro židovské uprchlíky byly prvními velkými tábory v Rakousku-Uhersku. Pro rusínské a židovské uprchlíky byly dále na Moravě zbudovány v průběhu války tábory v Uherském Hradišti a v Moravské Třebové. Článek na několika příkladech popisuje podmínky života uprchlíků, pro které byl pobyt v táborech záchranou před válečnou frontou a antisemitskými útoky, nicméně zejména kvůli špatným hygienickým podmínkám zde mnoho z nich včetně dětí zemřelo.
"WE WILL NOT LET OUR BROTHERS DOWN". Moravian refugee camps during the WWI
Keywords: uprchlíci; 1. světová válka; tábory; Židé; refugees; WWI; camps; Jews