Péče o pacienta s hypokalcémií a poruchou hojení rány po operaci štítné žlázy - Boukalová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce, pod názvem Péče o pacienta s hypokalcémií a poruchou hojení rány po operaci štítné žlázy, je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část je zaměřena na problematiku onemocnění štítné žlázy, tedy na anatomii a fyziologii štítné žlázy a příštítných tělísek, historii léčby a na jednotlivé typy onemocnění. Dále je věnována pozornost diagnostickým metodám, léčbě a pooperačním komplikacím. Poslední kapitola se zabývá ošetřovatelskou péčí. Výzkumná část obsahuje retrospektivní studii o onemocnění štítné žlázy na ORL oddělení Pardubické krajské nemocnice a.s. v letech 1996 - 2009. Z výzkumu vyplynulo následující: ženy jsou onemocněním štítné žlázy postiženy mnohem častěji než muži, kuřáctví nemá vliv na vznik nádorového onemocnění štítné žlázy a předoperační diagnóza se shoduje s pooperační diagnózou u více jak 1/2 pacientů. V rámci hodnocení pooperační hypokalcémie bylo zjištěno, že postihuje méně jak 1/4 pacientů a že její výskyt je častější u pacientů s thyreotoxikózou. U parestézií a křečí se potvrdilo, že se objevují častěji u pacientů s hypokalcémií než u pacientů s fyziologickou hladinou vápníku. Výzkum také jednoznačně prokázal hojení rány bez komplikací u více jak 3/4 pacientů.
Caring for patient with hypocalcaemia and disorder of wound healing after surgery of the thyroid gland
Keywords: štítná žláza; hypokalcémie; porucha hojení rány; operace štítné žlázy; Ošetřovatelská péče; thyroid; hypocalcaemia; disorder of wound healing; thyroid surgery; Nursing care