Nadkritická tekutinová extrakce - aplikace na kapalné vzorky - Pól, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2003)
Práce popisuje aparaturu pro nadkritickou tekutinovou extrakci (SFE) vodných vzorků, která byla vyrobena stylem "laboratory-made". Tento extraktor byl využit při stanovení distribučních koeficientů fenolů v systému voda/nadkritický CO2. Dále bylo vyvinuto interface spojující SFE s kapalinovým chromatografem, jehož funkčnost byla ověřena na stanovení fenolů a také insekticidů obsahujících pyrethriny.
Pretreatment of aques samples by supercritical fluid extraction
Keywords: superkritická fluidní extrakce; kapalinová chromatografie; Vysokoúčinná kapalinová chromatografie; fenoly; pyrethriny