Ověření on-board diagnostiky stanovení koncentrace FAME v motorové naftě - Toušek, Petr (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá metodami stanovení koncentrace FAME v motorové naftě a především těmi, které mohou být využity pro on-board diagnostiku paliva. Teoretická část popisuje současný stav alternativních paliv, on-board diagnostiky a vybrané metody měření vlastností paliv v některých případech i využitelných pro jiné provozní kapaliny. Experimentální část ověřuje možnost měření koncentrace FAME zařízením FQS, refraktometrií a měřením dalších fyzikálních veličin. Výsledky ukazují, že těmito metodami lze zjistit koncentraci, ovšem některé z nich jsou ovlivněny provozními podmínkami a odlišnými vlastnostmi různých druhů měřitelných složek. Práce přispívá k dalšímu rozvoji metod diagnostiky palivových směsí v dopravních prostředcích.
Validation of on-board diagnostics for the determination of FAME concentration in diesel
Keywords: alternativní paliva; FAME; MEŘO; FQS; refraktometrie; biosložka; OBD; CAN-Bus; optická spektroskopie; MEMS senzor; viskozita; alternative fuels; FAME; RME; FQS; refractometry; biofuel component; OBD; CAN-Bus; optical spectroscopy; MEMS sensor; viscosity