Mikroextrakce organických látek z plynné fáze - Komínková, Dana (Univerzita Pardubice, 1996)
Práce se zabývá studiem sorpčních a desorpčních vlastností vláknitého uhlíkového materiálu s cílem ověřit možnosti využití tohoto materiálu jako sorbentu pro sorpci těkavých organických látek z plynné i kapalné fáze v praxi. Byl použit vláknitý materiál a jako analyty tetrachlorethylen a trichlorethylen. Byla stanovena maximální sorpční schopnost materiálu, účinnost dynamické desorpce sulfidem uhličitým a účinnost stripovacího procesu. Testovaný materiál se projevil jako vhodný sorbent pro extrakci těkavých organických látek z plynné i kapalné fáze.
Microextraction of organic compounds of the gaseous phase
Keywords: extrakce; sorbenty; vláknitý uhlíkový materiál; Sorpce; desorpce