Psychosociální aspekty u nemocných s perkutánní endoskopickou gastrostomií (PEG) - Vojtová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2013)
Perkutánní endoskopická gastrostomie je metodou, kterou lze řešit nutrici u nemocných, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou v horizontu více než 6 týdnů přijímat potravu per os. Disertační práce se snaží zmapovat psychosociální aspekty života nemocných s implantovaným PEGem. Zaměřili jsme se na na subjektivní náhled nemocných na finanční situaci a její změny v souvislosti s implantací a trváním PEGu, mobilitu nemocných, dostupnost lékařské péče, spokojenost, rodinné zázemí, sociální zázemí a subjektivní obtíže, jako je spánek, únava a bolest. Nezbytnou částí bylo sledování hodnot BMI zkoumaných nemocných.
Psychosocial aspects of patients with percutaneous endoscopic gastrostomy
Keywords: gastrostomie; enterální výživa; aspekt; nemocný; výzkum; gastrostomy; enteral nutrition; aspect; patient; research