Vliv neutralizace tiskovin MMMK na jejich vlastnosti - Žlebková, Ivana (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce zpracovává téma ochrany tiskovin. Cílem práce je posouzení vlivu neutralizace na tiskařskou čerň a na vlastnosti tiskoviny. V teoretické části jsou obsaženy informace o papíru, tiskové barvě, degradaci tiskovin a ochraně písemných památek. Experimentální část je rozdělena na dva bloky. První blok se soustředí na hodnocení vlivu urychleného stárnutí a vlivu koncentrace MMMK v methanolu při odkyselení modelových vzorků na mechanickou stabilitu vrstvy tiskařské černě. Druhý blok se zabývá změnami vlastností papíru a vrstvy tiskařské černě reálných vzorků tiskovin vytištěných před rokem 1970 po neutralizaci MMMK, doklížení a následném urychleném stárnutí.
Effect of prints neutralization using MMMK on their properties
Keywords: tiskovina; papír; neutralizace; MMMK; doklížení; urychlené sárnutí působením vlhkého tepla; print; paper; deacidification; MMC; surface sizing; accelerated aging by wet heat treatment