Etické aspekty péče o extrémně nezralé novorozence - Rusová Jitka (Univerzita Pardubice, 2015)
Období 22. – 25. týdne těhotenství je označováno jako šedá zóna, ve které jsou výsledky péče o předčasně narozené děti nejisté a nepředvídatelné. Prognóza může být ovlivněna mnoha faktory, například gestačním stářím plodu, porodní váhou, pohlavím a také přístupem a postojem zdravotníků a rodičů. Správné je v dané situaci jednat v nejlepším zájmu dítěte, ale realizace tohoto konceptu není bezproblémová. Rozhodování o resuscitaci a intenzivní péči u extrémně nezralých novorozenců by mělo být založeno na upřímné a otevřené komunikaci ve zdravotnickém týmu a mezi zdravotníky a rodiči.
Ethical issues involved in extremely premature infant
Keywords: Extrémně nezralý novorozenec; koncept nejlepšího zájmu; kvalita života; viabilita.; Extremly premature infant; best interest concept; quality of life; viability.