Izotachoforetické stanovení vitaminů skupiny B aniontového charakteru - Žemličková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce je tvořena dvěma částmi - teoretickou a experimentální. Teoretická část je zaměřena na vitamíny B3, B5 a B9, popis jejich chemických vlastností, výrobu, roli v organismu a výskyt v potravinách a nápojích. Je zde také zmíněno stanovení těchto vitamínů v potravinách a potravinových doplňcích se zaměřením na elektromigrační separační techniky. V experimentální části jsou prezentovány výsledky izotachoforetického stanovení vybraných vitamínů skupiny B v léčivých přípravcích. Nacházejí se zde také výsledky zkoušek stability těchto vitamínů.
Isotachophoretic determination of anionic B vitamins
Keywords: vitamíny; kyselina nikotinová; nikotinamid; kyselina pantothenová; pantothenan vápenatý; kyselina listová; izotachoforéza; stanovení; vitamins; nicotinic acid; nicotinamide; pantothenic acid; calcium pantothenate; Folic acid; isotachophoresis; determination