Úzkost a stres jako aspekt vzniku civilizačních chorob - Kopecká, Markéta (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce s názvem Úzkost a stres jako aspekt vzniku civilizačních chorob je teoreticko - průzkumnou prací. Zabývá se problematikou míry úzkosti a stresu a potencionálními zdravotními riziky u dvou sledovaných skupin - zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. V teoretické části je stručně charakterizován stres a úzkost, dále časté civilizační choroby a poslední kapitolu tvoří zdravotnické povolání a s ním úzce související syndrom vyhoření. V průzkumné části jsou zpracována data z dotazníkového šetření. Průzkum je zaměřený na možná zdravotní rizika, která vycházejí z úzkosti a stresu.
Anxiety and stress as an aspect of diseases of civilization
Keywords: stres; úzkost; civilizační choroby; zdravotnické povolání; syndrom vyhoření; stress; anxiety; civilization diseases; medical profession; burnout