Komplikace resekce střeva u kolorektálního karcinomu - Miljkovičová, Marta (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se věnuje problematice kolorektálního karcinomu. Teoretická část popisuje diagnostiku a léčbu tohoto onemocnění a přibližuje komplikace, které mohou nastat po operačním zákroku. Výzkumná část prezentuje retrospektivní studii chorobopisů a ošetřovatelských záznamů oddělení anestezie a intenzivní medicíny UNsP MB v Bratislavě za roky 2007 až 2009. Ve sledovaném období bylo hospitalizováno 159 pacientů po resekci střeva s diagnózou kolorektální karcinom. Práce rozebírá faktory podílející se na incidenci kolorektálního karcinomu. Monitoruje výskyt pooperačních komplikací a analyzuje různé faktory ovlivňující jejich vznik.
Complications after colectomy for colorectal cancer
Keywords: kolorektální karcinom; resekce střeva; pooperační komplikace; colorectal carcinoma; bowel resection; postoperative complications