Aplikace vybraných instrumentálních metod v tribotechnické diagnostice motorových a převodových olejů - Seemann, Petr (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce je zaměřena na posouzení stavu opotřebených motorových a převodových olejů silničních vozidel vybranými metodami tribotechnické diagostiky. Analýza vzorků odebraných olejů je prováděbna metodami FTIR spektrometrie, ferrografie a obrazové analýzy s cílem ověřit možnost použití nových experimentálních metod v praxi a posoudit stupeň degradace olejů použitých v těchto soustavách.
Application selected instrumental methods in the tribotechnical diagnostics of motor and transmissive oils
Keywords: tribotechnická diagnostika; opotřebení; mazání; motorové oleje; analytické metody; FTIR spektroskopie; elektronová mikroskopie